Mediu > Energie  

De ce este necesara o schimbare in alimentarea cu energie?

In zilele noastre, la nivel mondial, peste 80% din aprovizionarea cu energie se bazează pe utilizarea combustibililor fosili și al energiei nucleare. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că în urma utilizarii energiilor mai sus mentionate, acestea pot fi asociate cu probleme importante, ce pot fi rezumate în două grupe:

  • Cantitatea limitata al combustibililor fosili si al energiei nucleare: depozitele naturale de combustibili fosili si a surselor de energie nucleara, au capacitate limitata. Cu toate ca, sursele de combustibili fosili sunt regenerabile, acest proces dureaza milioane de ani și nu este relevant din punct de vedere uman. Epuizarea depozitelor naturale depinde de consumul energetic, descoperirea de noi zacaminte, precum si de dezvoltarea tehnicilor miniere. În general, se poate presupune ca, pe baza consumului existent, stocurile de combustibili se vor epuiza până la sfârșitul acestui secol.

  • Efectele negative asupra mediului și al habitatului: efecte nocive și riscurile asupra mediului inconjurator sunt legate de utilizarea surselor de energie fosile și nucleare. Schimbările climatice ca urmarea efectului de seră, este într-o mare măsură legătă de arderea combustibililor fosili. Riscului dezastrelor nucleare și problema inca nerezolvata al eliminarii deșeurilor nucleare sunt alte două problemele asociate cu această situație.

Problemele existente necesita solutii.


[1] Anteil am Primärenergieverbauch, Stand 2006; Wesselak V. & Schabbach T. Regenerative Energietechnik Springer Berlin / Heidelberg 2009, S. 5