Rețelele de frig > Trigenerarea  

Trigenerarea

Termenul de "trigenerare" este o formă complet nouă a eficienței din industria energetică. Ca urmare a trigenerarii, căldura reziduala de la producția de energie electrică (sau de incinerare deșeurilor) și a căldurii reziduale industriale, este utilizata in mod optim. În cazul în care cogenerare este extinsă la trigenerare, căldura reziduala poate fi utilizata in producerea agentului de răcire.

Transformarea agentului termic in frig se realizează în chillere cu absorbție. Acestea conțin o soluție de apa amoniacala. Ambele componente ai soluției amoniacale se caracterizează prin temperaturi diferite de evaporare. Prin încălzire, componentele sunt separate unele de altele datorită temperaturilor diferite de evaporare. Lichidului de răcire (amoniac) este apoi răcit printr-un separator de lichid și condensator. Următorul pas este de a plasa lichidului de răcire într-un așa-numit evaporator, având un nivel scăzut de presiune. Ca urmare a presiunii reduse, lichidul de răcire se poate evapora si la temperaturi joase. Prin evaporare, căldura ambientală este absorbita, rezultând efectul de răcire. Lichidului de răcire încălzit este apoi absorbit din nou de solvent (apă), în absorbant, și ciclul se reia de la început.

În cazul în care energia termică necesară poate fi extrasă din căldura reziduală produsă prin alte procedee, unități de aer condiționat și alte aparate de răcire pot funcționa intr-un mod eficient. În aproape același mod, surse regenerabile ecologice de căldură, cum ar fi energia geotermală, poate fi de asemenea utilizat. În consecință, s-ar putea economisi energia electrică necesara utilizata de un sistem de aer condiționat. În vremuri de creștere a prețurilor la energia electrică, acest lucru poate însemna, de asemenea, economii financiare considerabile.